Niezawodny przepis na pączki bezglutenowe

Przygotowałam dla Was przepis na pyszne i w dodatku ekspresowe pączki bezglutenowe, w sam raz na tłusty czwartek.

Wykonanie jest bardzo proste – zdążycie je zrobić nawet rano, żeby spakować sobie lub dzieciom na drugie śniadanie. 

Bezglutenowe szybkie pączki – idealne!

Składniki:

  • 60 g mąki ryżowej;
  • 60 g mąki ziemniaczanej;
  • 60 g mąki z tapioki;
  • 60 g mąki gryczanej;
  • 60 g mąki kukurydzianej;
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • 240 g jogurtu wegańskiego (kokosowy bez cukru);
  • 3 jajka;
  • szczypta ziarenek wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • łyżka ksylitolu.

Dodatkowo:

  • smalec do smażenia;
  • ksylitol zmielony na puder w młynku do kawy.

Przygotowanie:

  • w garnku z grubym dnem rozgrzać smalec;
  • w tym samym czasie wszystkie składniki szybko wymieszać razem (nie trzeba używać miksera, wystarczy wymieszać łyżką);
  • łyżką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron do zarumienienia;
  • po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym;
  • posypać pudrem z ksylitolu.
Jaśminka życzy smacznego!

Podzielcie się w komentarzu Waszymi odczuciami – smakowało? 🙂

Polecam też inne przepisy, np. na przepyszny chlebek bezglutenowy na zakwasie: