Czekoladowe babeczki

Przepis na mocno czekoladowe babeczki – bez glutenu, bez mleka i cukru

Składniki na czekoladowe babeczki:

  • 150 g jogurtu kokosowego bez cukru;
  • 1 banan;
  • łyżka ksylitolu, erytrytolu, miodu, syropu klonowego lub innego dozwolonego słodzidła;
  • 1 jajko;
  • ¼ szklanki mleka roślinnego;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej;
  • 2 łyżki mąki ryżowej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • Pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao (u mnie czarne);
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych;
  • 2 łyżki rodzynek drobno posiekanych;
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów;
  • 25 g g ciemnej czekolady do posypania.

Sposób wykonania:

W jednej misce wymieszać suche składniki – mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy, rodzynki.
W drugim naczyniu rozgnieść widelcem banana, wymieszać z jogurtem, jajkiem, mlekiem roślinnym i słodzidłem.
Zawartość obu misek połączyć ze sobą – przełożyć do foremek na muffinki, posypać czekoladą pokrojoną w drobną kostkę.
Piec w 170 stopniach przez 25 minut.

Smacznego!